طراحی فضاهای اداری

فضا، نخستین ساخت مایه طراح و عنصری اصیل در طراحی داخلی است. ما نه تنها در حجم فضا حرکت می کنیم، بلکه در آن فرم ها را دیده، صداها را شنیده، نسیم ملایم و گرمای خورشید را احساس و رایحه گل های شکوفا را استشمام می کنیم.  فضا،  ویژگی های حسی و زیبایی شناختی را وامدار محیط پیرامون خود است.
فضا، عنصری مادی چون چوب و سنگ نیست و ذاتا ‎شكل خاص و قابل دركی ندارد. هنگامی که عنصری در حوزه اش قرار می گیرد، ارتباطی دیداری با آن عنصز برقرار می شود. با حضور دیگر عناصر در این حوزه، ارتباط های گوناگونی میان فضا و عناصر ایجاد می شود. در نتیجه، درک ما از این ارتباطات است که فضا را شکل می دهد. براي تعريف فضا مي توان از نور، رنگ، بافت، جنس و چیدمان عناصر گوناگون در آن، بهره برد. ايجاد اختلاف سطح، در كف و سقف هم مي تواند راهكاري براي تعريف فضا و یا تفكيك فضاهای متفاوت از یکدیگر، باشد.

 

استفاده از عناصر هندسی در طراحی فضای اداری

از عناصر هندسی (نقطه، خط، صفحه و حجم) می توان به گونه ای بهره برد که فضاهای مختلف را تبیین و تعریف کنند. این عناصر بنیادین در زمینه معماری به تیرها و ستون ها، بام، کف و دیوارهای صفحه ای بدل می شوند. دیوارهای خارجی ساختمان، فصل مشترک محیط های داخلی و خارجی مان را بنا می نهد. آن ها، در تعریف فضاهای داخلی و خارجی، شخصیت هر یک را تعیین می کنند. می توانند ضخیم و سنگین باشند و تفاوتی مشخص را میان محیط داخلی کنترل شده و فضای خارجی سوای از آن بیان کنند. و یا می توانند نازک و حتی شفاف نیز باشند در پی آمیختن درون و برون.

 

ماهیت بخشیدن به فضای اداری

پنجره ها و درگاه ها، فضای گذاری میان بخش های داخلی و خارجی یک سازه هستند. مقیاس، شخصیت و ترکیبشان اغلب نشانی از ماهیت فضاهای داخلی میان آن ها دارد.
به محض ورود به ساختمان، احساس وجود سرپناه و محصوریت به ما دست میدهد. این احساس ناشی از صفحات سقف، دیوارها و کف محدود کننده فضای داخلی می باشد. این ها، آن دسته از عناصر معماری هستند که مرزهای فیزیکی و بصری اتاق ها را تعریف می کنند، فضاها را محصور، مرزهایش را تبیین و  از فضاهای داخلی مجاور و فضاهای بیرونی جدایش می کنند.

 

 

فضاهای اداری

فضاهای اداری و دفاتر كار، جزء اصلی ترین و مهم ترین فضاهایی هستند كه اشخاص در طول روز با آن سر و كار دارند و ساعاتی را در این مكان ها می گذرانند، بنابراین، معماری و طراحی داخلی چنین فضاهایی بسیار حائز اهمیت است. بهترین راه حل برای داشتن یك روز كاری خوب و مفید، كار كردن در محیطی آرام، مناسب و استاندارد است و برای دستیابی به چنین محلی، نیاز به طراحی اصولی فضاهای کاری است.

بخش هایی مانند ورودی ها، پذیرش مراجعین، مسیرهای دسترسی، دفاتر مدیران و کارمندان، اتاق های كنفرانس و سالن های اجتماعات، بایستی با استانداردهای طراحی همخوانی داشته و از لحاظ رعایت اصول ارگونومی نیز در شرایط مناسبی باشند. (ارگونومی علم مطالعه ی انسان ها در حین انجام فعالیت ها٬ برای درك ارتباط پیچیده میان افراد و جنبه های فیزیكی و روان شناختی محیط، نیازها و روش های فعالیت و كار می باشد.)

 

 

 

عناصر طراحی داخلی یك فضای اداری:

پلان

توجه به طراحی مناسب و استاندارد پلان یک محیط اداری، به طوری كه تمام نیازهای افراد شاغل در آن فضا را پاسخگو باشد و متناسب با نوع كاربری آن محیط باشد. به عنوان مثال، نوع طراحی یك دفتر اداری مختص فعالیت های مهندسی با دفتر كار یك وكیل متفاوت است و باید با توجه به نوع فعالیت، به جزئیات طرح مورد نظر پرداخته شود.

 

نورپردازی

نورپردازی مناسب و توجه به حداكثر استفاده از نور طبیعی، یكی از اركان مهم در معماری داخلی محیط های کاری به شمار میرود. استفاده از نور طبیعی، ترکیبی از علم و هنر است و نور محیط باید در حد مطلوب و مناسب نوع فعالیت در آن محیط باشد و نیز نباید خیرگی و سایه های مزاحم ایجاد کند. همچنین برای استفاده از نور طبیعی باید امکان تنظیم و کنترل نور محیط  وجود داشته باشد تا کارایی افراد را افزایش دهد.

برای تنظیم نور از پنجره هایی با ابعاد مناسب که در طراحی ساختمانها مورد توجه قرار می گیرد و شیشه های رفلکس و پرده های مناسب استفاده می شود. در صورتی كه امكان استفاده از نور طبیعی نباشد، ناچار به استفاده از نورهای مصنوعی هستیم كه باید در انتخاب لامپ ها، از نوعی استفاده كرد كه بهترین كیفیت نوری و كم ترین مصرف را دارا باشند و در صورت امكان از دیمرها، برای تنظیم نور به جای كلیدهای معمولی استفاده كرد. طراحی سیستم های هوشمند نورپردازی، از روش های مناسب در معماری داخلی دفاتر کار می باشد كه به طور چشمگیری از مصرف انرژی كاسته و بر كیفیت نور در فضا می افزاید.

 

رنگ و بافت

استفاده از رنگ ها و بافت های متناسب با فضای اداری، نیز كمك شایانی در جهت دستیابی به فضای مطلوب کاری می كند. استفاده از رنگ زرد و كرم به دلیل خاصیت انرژی بخشی و استواری در فضاهای اداری توصیه می شود. مشتقات رنگ های سبز، بنفش و خاكستری نیز برای فضاهای اداری به صورت تركیب با رنگ های دیگر استفاده می شوند. در صورت استفاده از رنگ های خنثی (سفید، خاكستری، مشكی) در دیوارها و سقف، بهتر است مبلمانی با رنگ های زرد و بافتی ساده به كار رود و تابلوها و قاب هایی با رنگ قرمز یا قهوه ای در دیوارها نصب گردد. (برای داشتن اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید به مقاله تاثیر رنگ ها در همین شماره مراجعه کنید.)

 

 

کفپوش

​کف فضاهای اداری، بهتر است از جنس سنگ یا سرامیك باشد. استفاده از كفپوش های دیگر بخصوص پاركت، در فضاهای اداری چندان توصیه نمی شود، مگر این كه كفپوش های تولید شده جهت استفاده مختص در این فضاها باشند.

 

مبلمان اداری

مبلمان استاندارد  و چیدمان مناسب آن نیز از  اساس كار طراحی ایده ال دفاتر كار  محسوب می شوند. تهیه مبلمان خوب، استاندارد و هماهنگ با رنگ و فرم فضای داخلی اتاق ها و  چیدمان درست و اصولی آنها به طوری كه مزاحم رفت و آمد و فعالیت افراد نشود و زیبایی به محیط ببخشد، در طراحی داخلی فضاهای کاری، بسیار حائز اهمیت هستند.

 

0 پاسخ

پاسخ دهید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *